Erilaiset festivaalit ovat olleet suosittu viihdemuoto jo pitkään. Oli kyseessä sitten rockfestivaali, jazzfestivaali, metallifestivaali tai muu, löytää sinne tiensä todennäköisesti suuri joukko kävijöitä aina yliopisto-opiskelijoista eläkeläisiin nauttimaan festaritunnelmasta. Useimmilla suomalaisilla on festivaaleista omakohtaista kokemusta, ja monet nimeävät harrastuksekseen omilla suosikkifestareillaan käymisen vuodesta toiseen. Viime vuosina festarikansassa on kuitenkin herättänyt ihmetystä pääsylippujen hintojen nousu. Enää harvoille festivaaleille pääsee osallistumaan parilla kympillä; usein lystiin on varattava jopa satoja euroja. Vaikka festivaaleja järjestetään enemmän kuin koskaan, ei se näy hintojen alentumisena – päinvastoin. Lisääntynyt live-tapahtumien kysyntä pitää festarilippujen hinnat sitkeästi ylhäällä tai on jopa nostanut niitä.

Erilaiset lippupaketit

Nykyään erilaiset lippupaketit ja VIP-tarjoukset ovat yleistyneet. Pelkän päivälipun ostamisen sijaan yhä useampi päätyy ostamaan monipäiväisen festarilipun, joka kattaa usein pääsylipun lisäksi myös majoituksen alueella, pääsyn rajoitettuihin tiloihin tai jopa henkilökohtaisen tapaamisen määrätyn esiintyjän kanssa. Vaikka ne ovat hinnaltaan korkeampia, ei vaadi pitkää matematiikkaa ymmärtää, että pakettilipun hinnalla saa rahoilleen enemmän vastinetta. Yhä useammat ovat valmiita maksamaan tämäntyyppisistä ainutlaatuisista elämyksistä ja ottamaan helposti haettavaa lainaa lippujen hankintaa varten.

Kysynnän ja tarjonnan laki säätelee hintoja

Kaikkein suosituimmat festivaalit myydään loppuun jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Näin on käynyt useampana vuonna esimerkiksi Helsingissä järjestettävässä Flow Festival -tapahtumassa, jonka pääsylipuille riittää kysyntää. Tällöin hinnoitteluun vaikuttaa luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan laki, sillä kävijät ovat valmiita maksamaan korkeampia summia päästäkseen nauttimaan Flow’n tarjonnasta.

Suurien nimien kiinnittäminen

Suomeen on saatu viime vuosina esiintymään monia huipputason artisteja. Maailmantähtien veloittamat taksat ovat kuitenkin tähtitieteellisiä, mikä heijastuu festarilippujen hintoihin. Osittain tähän vaikuttaa musiikkiteollisuuden muuttuminen. Lisäksi musiikkialalla työllistyminen on aiempaa haastavampaa, ja mitä vähemmän levytuloja artistit tienaavat, sitä enemmän live-konserteista on pakko veloittaa.

Lippujen ostaminen viime tingassa

Vaikka monet varaavatkin festarilippunsa jo hyvissä ajoin heti kun tapahtuma julkistetaan, viivyttelevät useimmat lippujensa hankkimista aina viime hetkiin saakka. Harva haluaa suunnitella elämäänsä vuoden tai välttämättä edes muutaman kuukauden päähän. Faktaa on kuitenkin se, että erikoishintaiset liput myydään kauan ennen tapahtuman alkamista, ja mitä lähempänä tapahtuma on, sitä kalliimmaksi muuttuvat pääsylippujen hinnat.