Ihmisillä on ollut jo pitkään tapana fiilistellä menneitä musiikkitapahtumia YouTuben kaltaisissa suoratoistopalveluissa sekä tapahtumissa esiintyneiden artistien omilla keikkavideoilla. Vuoden 2019 lopussa ympäri maailmaa levinnyt koronapandemia on kuitenkin kurittanut musiikkitapahtumien ja alalla työskentelevien ihmisten elämää kovalla kädellä. Kun tälle kärsimykselle ei näyttänyt tulevan loppua, musiikkimaailman ammattilaisten oli ryhdyttävä toimiin ja keskittävä uudenlaisia keinoja tuoda musiikkitapahtumien taika suoraan ihmisten kotisohville. Ja näin syntyivät virtuaalifestivaalit.

Virtuaalifestivaalit musiikkitapahtumien pelastajana

Vaikka onnistuneinkaan virtuaalifestivaali ei pysty korvaamaan sitä tunnelmaa, jota elämme nauttiessamme suosikkiartistiemme musiikista lämpimänä kesäiltana yhdessä ystävien ja tuhansien muiden katsojien kanssa, uusi virtuaalifestivaalien konsepti voi toimia odotettuna korvaajana ja ennen kaikkea artistien taloudellisen ahdingon pelastajana ainakin sillä välin, kun maailma saadaan takaisin omalle radalleen.

Vaikka konserttien, festivaalien ja muiden musiikkitapahtumien seuraaminen suoratoiston muodossa onkin ollut suosittu konsepti jo kauan ennen koronaa, viime aikoina musiikkimaailman ammattilaiset ovat pyrkineet pelastamaan alan ahdinkoa luomalla uusia täysin virtuaalisia ympäristöjä erilaisille festivaaleille ja konserteille.

Tietyllä tapaa tätä konseptia voisi verrata esimerkiksi verkossa pelattaviin interaktiivisiin peleihin, joissa osallistujat sukeltavat virtuaalisesti luodun hahmonsa mukana virtuaalitodellisuuteen, missä he sitten pääsevät fanittamaan livenä suosikkiartistiensa keikkaa – ja nämä artistit itse esiintyvät jossain päin maailmaa kameralle juuri samaan aikaan.

Virtuaalifestivaalit ovat interaktiivinen tapahtuma, jossa oman osansa elämyksestä luo katsoja

Virtuaalifestivaalit ovat avoimia kaikille. Koska meidän ei enää tarvitse lähteä omaa kotisohvaa kauemmas, voimme päästä seuraamaan suosikkiartisimme keikkaa vaikkapa Tokiosta tai Miamista käsin. Riittää, että omistat nettiyhteydellä varustetun älylaitteen.

Se, kuinka kattoon fiilis saadaan, riippuu pitkälti myös katsojasta. Kaikki se show, mikä näytöllä tapahtuu, ei välity kotikatsomoon, jos katsoja ei anna sille mahdollisuutta. Jotta elämys olisi mahdollisimman mukaansatempaava, katsojien tulisi myös panostaa kotitunnelmaan.

Jotta elämys olisi mahdollisimman mieleenpainuva, kannattaakin aivan ensimmäisenä varmistaa, että keikkaa varten on varattu riittävän tehokas tietokone suoratoistoa varten. Koska virtuaalifestivaalit hyödyntävät usein uusinta teknologiaa, parhaimman katsojaelämyksen luomiseksi on tärkeää, että oma tietokone pystyy toistamaan keikkaa tarkkana kuvana ja laadukkaana äänenä.

Yksi varmoista valinnoista virtuaalifestivaalien sujuvaan suoratoistoon on Applen MacBook Pro Retina 13, jonka neljä miljoonaa pikseliä, supernopea flash-arkkitehtuuri ja Intelin edistyksellinen prosessori varmistavat yhdessä, että seuraavat virtuaalifestivaalit tulevat olemaan unohtumattomat.

Näin arvokasta konetta ei onneksi tarvitse hankkia virtuaalifestivaaleja varten täysin uutena, sillä luotettavan Applen jälleenmyyjän ansiosta kyseinen malli on mahdollista ostaa käytettynä, tietysti uutta tietokonetta huomattavasti huokeampaan hintaan. Valtuutetun Applen teknikon toimesta testatun tietokoneen kuntoluokitus ja toimivuus vastaavat lähes uudenveroista laitetta, joten asiakas voi olla varma, että tuote on täydessä käyttökunnossa ja valmiina toistamaan seuraavat virtuaalifestivaalit ongelmitta.

On siis fiksua miettiä jo etukäteen, millä tavalla festivaalien tunnelmaan pääsee parhaiten. Hyviä esimerkkejä tästä on kutsua ystävät kylään, varata juotavaa ja naposteltavaa keikkaa varten sekä virittää kotikatsomon tunnelma kattoon laadukkailla kaiuttimilla ja valoefekteillä.

Ovatko virtuaalifestivaalit täällä jäädäkseen?

Virtuaalifestivaalit eivät ole pelkästään suoratoistona striimattuja lähetyksiä, joita katsojat voivat seurata suorana omalta kotisohvaltaan, vaan uudenlaisen teknologian ansiosta niissä pystytään hyödyntämään myös interaktiivisempaa konseptia, jossa katsoja pääsee mukaan tapahtumaan – aivan kuin oikeilla festareilla.

Vaikka virtuaalifestivaalit eivät edistyneen teknologian ja artistien merkittävän panoksenkaan kanssa kykene todennäköisesti luomaan läheskään samaa ilmapiiriä kuin paikan päällä elettävät musiikkitapahtumat, ne pystyvät tarjoamaan musiikin ystäville uudenlaisia elämyksiä myös korona-aikana ajasta ja paikasta riippumatta.