Jos et ole vielä huomannut, Halloween lähestyy taas hurjaa vauhtia! Halloweenista on kasvanut vuosien varrella Yhdysvaltojen kulttijuhlasta ympäri maailmaa juhlittava vuoden pelottavin juhla, jota erityisesti lapset ja nuoriso rakastavat. Halloweenista johdettu populaarikulttuuri näkyy myös vahvana kauhuelokuvissa, naamiaisjuhlissa ja kyllä, nyt myös festivaalien teemoissa. Suurimmat Halloween-fanit ovat varmasti valmistautuneet tähän odotettuun juhlaan jo viime vuodesta lähtien, mutta jos asu tai karmiva halloween meikki vielä puuttuvat, voit tilata ne edullisesti hauskanpidon ammattilaisilta Partykingin verkkokaupasta ja vieläpä nopealla toimituksella.

Jos haet vuotuiselle Halloween-rutiinillesi vaihtelua, tutustu ihmeessä seuraavaan listaan, jossa esittelemme karmivimmat Halloween-festivaalit sekä lähi-Euroopassa että ympäri maailmaa. Jos et ehdi karkeloihin mukaan vielä tänä vuonna, jätä ajatus muhimaan seuraavaksi vuodeksi ja valmistaudu elämäsi unohtumattomimpaan Halloween-elämykseen!

Parhaat Halloween-festivaalit ympäri maailmaa

Draculan Halloween-juhlat Romaniassa. Mitä olisikaan Halloween ilman yhtä kauhun historian tunnetuimmista hahmoista? Jos olet valmis viettämään seuraavan Halloweenin Draculan synkässä linnassa, kuuluu tämä festivaali ehdottomasti listasi kärkijoukkoon. Transsylvania Liven järjestämän vuorokauden kestävän kierroksen aikana osallistujat pääsevät juhlimaan yön yli tunnetun Bran-linnan puitteissa tutustuen samalla pelätyn Draculan veriseen ja hiuksianostattavaan myyttiin. Valikoimasta löytyy myös kolmen vuorokauden kestävä kierros, johon kuuluu Bran-linnassa järjestettävien juhlien lisäksi toiset juhlat Sighisoara-nimisessä paikassa, jonka monet Draculan historian tuntevat fanit varmasti tunnistavatkin jo nimestään. Sighisoaran tiedetään tänä päivänä olevan Draculan hahmoon perustuvan ruhtinas Vlad Seivästäjän syntymäpaikkana.

Salemin Kuolleiden festivaalit Yhdysvalloissa. Noidat sopivat Halloweeniin kuin nyrkki silmään, vai miten se sanonta menikään? Historian verisistä noitavainoista ja Sabrina-teininoita TV-sarjasta tuttu Massachusettsin osavaltiossa sijaitseva Salemin kaupunki järjestää vuosittain koko lokakuun kestävät Halloween-festivaalit, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan erilaisiin tapoihin ja rituaaleihin, joilla esi-isämme ovat kunnioittaneet, pelänneet ja palvoneet tuonpuoleista kautta historian. Festivaalien aikaisempiin tapahtumiin ovat kuuluneet muun muassa vuosittaiset meediomessut ja noituusnäyttelyt sekä tietysti erilaiset tanssi- ja musiikkiesitykset Halloween-teemaisesta ruoasta ja juomasta puhumattakaan.

Edinburghin Halloween-festivaalit Skotlannissa. Moni meistä on jo unohtanut, että Halloweenin alkuperä juontuu itseasiassa muinaisista pakanallisista juhlista, joita juhlittiin kelttien asuinalueilla Skotlannissa. Tätä vanhaa perinnettä pääsee onneksi tänä päivänä juhlistamaan myös Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa vuoden karmivimpana yönä eli 31. lokakuuta. Beltane Fire -organisaation vuosittain järjestämät Halloween-festivaalit vetävät osallistujia kotimaan lisäksi ympäri Eurooppaa ja ohjelmaan on kuulunut vuosien varrella muun muassa pelottavia yökierroksia Edinburghin mystisissä vanhoissa linnoissa ja rakennuksissa. Lisäksi festivaalit tarjoavat loistavan tilaisuuden tutustua syvemmin kelttiläiseen perinteeseen ja nähdä omin silmin mystisiä ja henkeäsalpaavia rituaaleja, joiden kautta muinaisia jumalia ja kuolemaa on kunnioitettu jo vuosituhansien ajan.

Kuolleiden päivä “Dia de los Muertos” ympäri Meksikoa. Meksikolaisten juhlistamaa Kuolleiden päivää on usein erehdytty pitämään Halloween-juhlien jatkeena, vaikka kyseessä onkin Halloween-perinnettä paljon vanhempi uskonnollinen juhla, josta on muodostunut meksikolaisten yksi vuoden tärkeimmistä päivistä. Kuolleiden päivä pääsee kuitenkin listaan sen kiehtovan kuolema-teemansa ansioista, johon jokaisen todellisen Halloween-fanin kannattaisi tutustua tarkemmin. Dia de Los Muertos eli Kuolleiden päivä on yleensä kolme päivää (monissa kylissä viikkoja) kestävä juhla, jonka aikana paikallisten edesmenneitä läheisiä kunnioitetaan ruoan, juoman, musiikin ja lukuisten eri tapahtumien kautta. Meksikolaiset uskovat että Kuolleiden päivän aikaan portti tuonpuoleiseen avautuu, jolloin kuolleet pääsevät vierailemaan maan päällä elävien luona. Kyseessä ei ole niinkään pelon vaan ilon juhla, joka tarjoaa kulttuurillisesti ainutlaatuisen kokemuksen jokaiselle Halloweenin ystävälle.