Olipa sitten radiopopin ystävä, metallimusiikin vannoutunut fani tai rap-musiikin rakastaja, niin Suomen kesässä riittää katsottavaa, kuunneltavaa ja koettavaa. Festivaaleja järjestetään laidasta laitaan kaikenlaiseen makuun. Kesällä tapahtumia riittää lähes joka viikolle ja viikonlopulle. On musiikkitapahtumien lisäksi taide- ja ruokatapahtumia sekä markkinoita, mutta kaikissa on lopulta täysin sama idea – viihtyä täysillä ja nauttia ajasta irti arjesta.

Festareiden historian havinaa

Ensimmäiset suomalaiset festivaalit järjestettiin jo vuonna 1956 Jyväskylässä. Ne kantoivat yksinkertaisuudessaan nimeä “Jyväskylän kesä” ja ovat takuulla olleet sen ajan puitteissa huikea yhteenkokoontuminen ja ennennäkemättömän hieno kokemus. Vanhin yhtäjaksoisesti toiminut festivaali on Turussa järjestettävä Ruisrock, jota on pidetty aina vuodesta 1970 asti. Eiväthän festivaalit tietenkään tyhjästä syntyneet, vaan joku sai neronleimauksen, joka kylvää yhä samaa menestyvää siementä. Koko festivaali-ideaan ja Ruisrock-festivaalien perustamiseen liittyy varsin inspiroiva tarina, joka on samalla ihastuttava pikku annos nostalgiaa.

Musiikki tuo ihmiset yhteen

Mikä siinä sitten ihastuttaa ja innoittaa? Mikä saa viettämään päiväkausia osittain tuntemattomien ja osittain tuttujen ihmisten seassa kesähelteestä hikisenä ja laulamaan kurkku käheänä mukana lempiartistin lauluja? Musiikki itse tietenkin. Tunnelma. Yhteisöllisyys. Hetkeksi unohdetaan kaikki muu ja keskitytään olennaiseen. Hieno kokemus kaikkineen – ihmiset yksinkertaisesti rakastavat musiikkia. Jopa niin paljon, että ei haittaa vaikka paikalla olisi pelkkiä tuntemattomia. Yhteisöllisyys löytyy kuitenkin, sillä samalla asiallahan tapahtumassa ollaan. Oli sitten kesä tai talvi, musiikki ei kuole.

Suomen kesä ei kuumimmasta päästä ole, mutta sen verran hiki saattaa tulla, että yleensä festarikansa valikoi tarkkaan ja fiksusti vaatetuksensa ja jalkineensa lähtiessään paikan päälle. Erehdyksiin ei juurikaan ole varaa, kun sää voi olla mitä tahansa vuodenajasta riippuen ja kaiken on oltava kohdallaan. Kumisaappaita hyvin harvoin näkee, vaikka vähän sataisi, mutta kaatosateella valinnasta voisi olla pelkkää hyötyä. Joku fiksu voisi ottaa sellaiset varakengiksi jos sää uhkaa olla epävakaa. Sandaalit – enemmän tai vähemmän paljastavat – kuuluvat helteeseen niin kuin myös mukavat kävelykengät tai sirot avokkaat. Rokkaavat bootsit sopivat raskaamman musiikin tunnelmiin ja korkkarit ovat omiaan tanssimusiikkiin. Hyvältä näyttäminen on asia, minkä jokainen ottaa aina huomioon tapahtumasta huolimatta. Oli musiikki minkälaista tahansa tai vallitsipa sitten helle tai pakkanen, erilaiset Rieker kengät ovat loistava valinta.

Vara mistä valita

Suomessa kesä ei ainakaan musiikkifestivaalien saralla jää kylmäksi, vaikka sää saattaa välillä viiletä. Festivaalit keräävät aina väistämättömästi suuria määriä ihmisiä yhteen. Musiikkimakuja riittää ja yhtä lailla riittää festivaalejakin. Toiset ovat suurempia, toiset pienempiä – kaikkialle riittää kuitenkin innokkaita kävijöitä. Edellä mainittu Ruisrock esimerkiksi keräsi vuonna 2018 myytyjä lippuja kokonaiset 105 000. Porijazz taas oli kokonaiskäyntimäärältään suurin vuonna 2018 – kokonaiset 343 302 ihmistä vieraili Porijazz-tapahtumassa.

Festivaalit eivät rajoitu pelkästään kesään, sillä nähtävää ja kuunneltavaa riittää pitkälle syksyyn aina marraskuuhun saakka. Silloin ei sandaaleilla tepastella, vaan pukimet on vaihdettu lämpimämpiin kenkiä myöten. Silti tunnelman on pysyttävä samana, nimittäin missäpä muualla kuin katossa. Ja sehän pysyy, kunhan kaikki tarvittava on mukana ja hoidettu kuntoon: liput ja majoitus, fiilikset ja ystävät, meikit ja kledjut.