Musiikin parissa on tarjolla monenlaisia ammatillisia tutkintoja. Yksin näistä on musiikin tuotannon ammattitutkinto. Kyseessä on musiikin tuottamisen osaamisala niin laulun kuin musiikin tekemisen osalta. Käytännössä valitaan kuitenkin jokin erikoistumisosa-alue, johon voidaan sitten liittää myös muita opintoja. Lisäksi voidaan opiskella musiikin managerisoimista. Ihmiset, jotka hakeutuvat näiden opintojen pariin, on jo yleensä kokemusta musiikin parista, joko laulamisen tai soittamisen parista. Lisäksi nämä opinnot tähtäävät selvästi johonkin ammattiin, eikä esimerkiksi ammattimuusikkona toimimiseen. Vaikka Suomessa ala on melko pieni, niin silti alalla on tarjolla paljon mielenkiintoisia opintoja, kuten nähdään vaikkapa musiikin tuottamisen osalta.

Mistä opinnoissa on kyse?

Laulamisen ja soittamisen sijasta näissä opinnoissa korostuvat etenkin teoreettiset opinnot. Käytännössä opinoissa keskitytään myös musiikin säveltämisen, sovittamisen, laulunkirjoituksen ja musiikkiteknologian opintoihin. Opiskelija voi tähdätä myös musiikin- ja multimedia-alan sisällöntuotannon tehtäviin, äänisuunnittelijaksi tai erilaisiin tehtäviin musiikintuotannon suunnittelijoina ja toteuttajina. Perusopintojen päälle on siis mahdollisuus valita omat erikoistumisalansa, jotka antavat eväät toimia hyvin tietyllä alueella musiikin parissa. Vaikka kyseessä on sinänsä taiteellinen koulutus.

Vaikka olemmekin pieni maa, on musiikin tuottaminen Suomessa kasvava ja monipuolistuva ala, jossa alkaa olla mukana monenlaisia toimijoita. Alaan liittyy myös paljon kiinnostusta, ja on aivan selvää, että viime vuosina markkinoille on tullut paljon uusia suomalaisia artisteja, joka kertoo osaltaan musiikin tuotannon elinvoimaisuudesta.