Festarit ovat joka kesän kohokohta monelle. Osa kansasta vaeltaa mitä ihmeellisemmille festareille. Lähes jokaiselle musiikkigenrelle on omansa, ja kesällä kaupungit valtaa festarikansa. Ihmiset pukeutuvat mitä erikoisimpiin festariasuihin ja ennen kaikkea nauttivat olostaan. Festarit tuovatkin ihmiset yhteen, sillä festareilla ihmisiä yhdistää mieltymys samanlaisiin artisteihin tai musiikkigenreihin. Pienemmät festarit voivatkin olla lähestulkoon fanikokoontumisia osalle ihmisistä.

Miksi ihmiset sitten käyvät festareilla? Luonnollisesti live-musiikki on aina oma asiansa, jota ei voi verrata levyltä tai digitaalisesti kuunneltuun musiikkiin, ja festareilla on myös aina oma tunnelmansa. Festarit ovat perinteisesti myös erinomainen mahdollisuus koota kaveriporukka kasaan, ja nähdä ihmisiä, joita ei ehkä tulisi muuten nähdyksi tapahtuman ulkopuolella.

Suomalaisia festivaaleja

Ruisrock on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista suomalaisista musiikkifestivaaleista. Se järjestetään vuosittain heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Turun Ruissalossa. Ruisrock on nimestään huolimatta varsin monipuolinen festivaali, eikä se ole enää viime vuosina profiloitunut ainoastaan rock-musiikin festivaaliksi. Ensimmäisen kerran Ruisrock järjestettiin jo vuonna 1970, mikä tekee siitä Euroopan toiseksi pitkäaikaisimman jokavuotisen festivaalin. Takavuosina Ruisrock oli enemmän rockpainotteinen, ja silloin siellä esiintyivät muun muassa Iron Maiden, Metallica, Rammstein, Red Hot Chili Peppers sekä Nirvana. Turussa onkin esiintynyt lähes koko raskaan rockin kerma.

Kotkan meripäivät järjestetään nimensä mukaisesti joka heinäkuu, ja kävijämäärältään tapahtuma on Suomen toiseksi suurin heti Ruisrockin jälkeen, yli 200 000 vuosittaisella kävijällään. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1962, joten tapahtumalla on todella pitkä historia osana suomalaista musiikkiperinnettä. Monesta muusta festivaalista poiketen, Kotkan meripäivät ei ole puhdas musiikkifestivaali. Tapahtuma tarjoaa myös muuta tekemistä, kuten kulttuuria, tanssia ja teatteria. Pääpaino festivaalissa on kuitenkin monipuolisessa musiikissa.

Muita merkittäviä suomalaisia festareita ovat muun muassa jokavuotinen EDM-musiikin nimikkofestari Weekend Festival, metallimusiikin festivaali Tuska Open Air Metal Festival sekä jazzfestivaali Pori Jazz. Suomen festarikesä onkin todella rikas, ja tapahtumia löytyy todella moneen makuun, oli festarikävijä sitten elektronisen musiikin, rockin, popin tai vaikka klassisen musiikin ystävä. Tässä piileekin yksi syy, miksi festarit ovat niin suosittuja, sillä ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden faneille nähdä ison liudan artisteja livenä, muutaman päivän sisällä. Suosituimpia festareita ovat kuitenkin niin sanotut yleisfestarit, jotka eivät ole tiettyyn genreen sidottuja, vaan jotka tarjoavat jokaiselle jotakin iästä tai musiikkimausta riippumatta.

Festareille? Miten?

Useimmat festarit ovat maksullisia, joten päästäksesi festarialueelle, tulee sinun investoida festarilippuun. Lippuja on yhden tai useamman päivän mittaisia, riippuen festarista, ja näiden hinnat vaihtelevat tapahtumakohtaisesti. Festarit on yleensä jaettu useampaan eri lavaan, joita ovat tapahtuman niin sanottu päälava, sekä erilaiset sivulavat. Mikäli haluat nähdä tietyn artistin, kannattaa lavan läheisyyteen saapua hyvissä ajoin, sillä mattimyöhäiset joutuvat kykkimään takana, jossa näkyvyys lavalle on luonnollisesti huonompi.

Nähdäksesi festareilla mahdollisimman tarkasti, voit investoida näköösi, ja hankkia erittäin laadukkaat piilolinssit jo hyvissä ajoin. Mikäli olet ostamassa ensimmäistä kertaa festarilippua, kannattaa myös hieman tutkia, onko kannattavaa investoida yhden vai useamman päivän lippuun. Lisäksi kannattaa myös selvittää esimerkiksi liikenneyhteydet ja festivaalin ruoka- ja juomapolitiikka, ettei alueen porteilla tule ikäviä yllätyksiä juuri ennen tapahtuman alkua.