Musiikkia voi opiskella musiikkiopistoissa erilaisten oppiaineiden parissa. Musiikin parissa opintoja tarjoavien kouluisa ja opistoissa voi opiskella laulua, orkesteri- ja yhtyesoittamista, erilaisten soittimien soittamista, ja kaikkea siltä väliltä. Esimerkiksi erilaiset instrumenttiopinnot sisältävät niin yksilöllisen soittamisen kuin yhtyesoittoa. Laulaminen on myös yksi suurimmista kokonaisuuksista aina yksilölaulamisesta kuorossa laulamiseen.

Soittamisesta ja laulamisesta puhuttaessa oppilaat koulutetaan yleensä hallitsemaan monipuolisia ja laajoja musiikillisia kokonaisuuksia. Lisäksi oppilaat oppivat tulkitsemaan musiikkia niin laulamisen kuin soittamisen osalta. Myös musiikillinen vuorovaikutus on opittavien taitojen listalla – tämä on tärkeää etenkin yhdessä laulamisen ja soittamisen kohdalla.

Käytännössä oppilas saa valita itselleen pääaineen, johon voi yhdistää erilaisia opintoja. Opiskelijalla on siis mahdollisuus luoda monipuolinen opintojen kokonaisuus, joka antaa eväitä musiikin parissa työskentelyyn tai edessä oleviin korkeakouluopintoihin. Musiikkiopistot ovat siis loistava tapa luoda vakaa pohja omalle uralle tai myöhemmille opinnoille. Suomessa musiikkiopistoja on lähes jokaisella paikkakunnalla, joten kenellä tahansa musiikista kiinnostuneilla on mahdollisuus hakea näiden opistojen opiskelijaksi. Ilman osaamista tai lahjoja liikkeelle ei kuitenkaan voi lähteä, koska yleensä näissä opistoissa on erilliset pääsykokeet, joissa päästään antamaan näyte omista laulutaidoista tai soittamisesta. Yksinään Helsingissä on monia

musiikkiopistokokonaisuuksia. Kannattaa tutustua oman paikallisen musiikkiopiston tarjontaan, mikäli musisointi kiinnostaa enemmänkin! Pienemmissä opistoissa ei välttämättä ole lainkaan pääsykokeita.