Suomessa on todella monipuoliset mahdollisuudet opiskella musiikkia. Opintoja voi tehdä erilaisten yksittäisten kurssien pohjalta, opistotasolla aina korkeakouluopintoihin saakka. Musiikkia voi opiskella omaksi ilokseen, mutta monella on tähtäimessä ihan oikea ammatti. Musiikin opiskelu on selvästi arvostettu opinpolku Suomessa. Musiikkia pidetään myös jokaiselle kuuluvana asiana – jokaisessa peruskoulussa on musiikin tunteja, minkä lisäksi ympäri Suomen on olemassa monenlaisia musiikkiluokkia. Moni musiikista kiinnostunut haluaa jatkaa taidelukioihin peruskoulun jälkeen, esimerkiksi Savonlinnassa on kuuluisia musiikkilukio, joissa osassa keskitytään paljon myös musiikin opiskeluun niin instrumenttien kuin laulamisen osalta. Lukion jälkeen opintoja on mahdollista jatkaa niin ammattikorkeakoulun kuin yliopistojen puolella. Lisäksi Suomessa on paljon erilaisia opistotasoisia oppilaitoksia, joissa musiikin alan koulutuksen saattaa saada jopa vuodessa.

Musiikin opiskelu Suomessa

Korkeakoulutasoiset musiikin opinnot tähtäävät usein erilaisiin ammatteihin. Ammattikorkeakoulut ovat usein käytännönläheisempiä koulutusohjelmissaan, ja opinnot saattavat tähdätä esimerkiksi musiikin opettamiseen, tuottamiseen tai vaikkapa musiikkiterapeutin tehtäviin. Yliopistoissa taas opinnot saattavat olla myös todella teoreettisia tai musiikin historiaan keskittyviä. Molemmissa tapauksissa keskitytään paljon myös itse soittamiseen ja laulamiseen. Korkeakouluissa voi siis opiskella niin musiikkialaa kuin musiikkikasvatusta.

Musiikkiopistot taas antavat musiikin opintojen peruskoulutusta. Kyseessä on etenkin lauluun ja soittoon keskittyvää koulutusta. Musiikkiopistot keskittyvät yleensä taidemusiikkiin, esimerkiksi jazziin ja pop-musiikkiin. Varsinaisia oppiaineita on monenlaisia, aina kuorolaulamisesta kanteleen soittoon.

Musiikkia voi siis Suomessa opiskella todella monipuolisesti ja erilaisia kouluja on ympäri maan. Korkeakoulut ovat todella arvostettuja taiteen laitoksia, mutta myös opistotasolla opetus on todella laadukasta. Monelle musiikki ammattina on iso haave, ja musiikkialan opinnot saattavat itsessään alla unelmien täyttymys. Musiikkialalla voi toimia monenlaisissa eri tehtävissä, soittajana, laulajana, tuottajana tai opettajana, vain muutamia mainitakseen. Tämä heijastuu myös opintotarjonnassa. Onneksi taiteen alat elävät näin vahvana ja Suomessa jokaisella on mahdollisuus tutustua musiikin ihmeelliseen maailmaan aina peruskoulusta lähtien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *